Cosik pro milovniky vina

My Ostravaci rozumime všemu, takže neni divu, že co se tyka vina, tak patřime k jednym z největšich znalcu na světě.

Často jezdivame na jižni Moravu, bo tady u nas v jižnim Polsku se vinu přiliš nedaři, je kysele a tak do něho musime davat řepny cuker, aby se dalo pit. Na jižni Moravě to je o cosik lepši, přece enem je to tam bliž slunku jak u nas. Mnoho lidi navštěvuje jižni Moravu aji z Čech, ale ti su zblbnuti propagandu a vyžaduju vino tzv. suche. Vysledkem je, že tito zmateni piči vina vypiju všecky kysele odrudy a pro nas, znalce z Ostravy, zustanu ty slaďučke odrudy – mistnima nazyvane „tlamolepy“, aby odradili Pražaky a jinu zvěř.

Ale o tym sem mluvit nechtěl.

Fčil je idealni sezona pro sběr a ochutnavky neenem tu u nas, ale aji v nedalek Kachetyji. Pro ty, kerym to nic neřika, to je nejvychodnějši regijon Gruzie. Možna by se zdalo, že to je daleko, ale stači třihodinovy let do Tbilisi a po dvuch hodinach cesty maršrutku ste tam.

A jestli mate radi sladka vina tajak my, opravdovi znalci, pak budete v raju! Bo v Kachetyji se vino neenem robi přes 8000 roku a pěstuje se tam přes dvě stě odrud. Duležite je, že v Alazani Valley, tedy udoli řeky Alazani, schovanem pod hlavnim kavkazskym vrcholem, se drži slunko tak dluho, že dokaže vykuzlit hrozny slaďučke jak to z te nutryje, jak řikal dědek Košťal.

Tuž jestli mate par dnu volna, zeberte se a valte, dokud do Gruzie nedovali Majdan. Všude fajně, tak co doma?

Ladik Větvička, hlasatel Radia Universum, Telavi, Kachetyja

Pokud je vám blízké vnímání světa, prezentované ve výše uvedeném textu, podpořte nás. Bo kdo jiný, než vy? A kdy jindy, než fčil? Dnešní režim to za vás rozhodně neudělá.

Dar Literarnimu & cestovatelskemu klubu Ladislava Větvičky

možete poslat na učet 1030513055/5500
 
z ciziny pak na IBAN: CZ2355000000001030513055. SWIFT: RZBCCZPP

VYPNI TELEVIZI, ZAPNI HLAVU!

    3