Burgrfestyval – amerycka kultůra v Česku
Za mojich mladych roku bylo uměnim všech hospodyň zrobit fajne maso. Odřezky z telete, bravka, psa nebo kruty se pak mlely dokupy, přidalo se vajco a upeklo se to jako sekana. Sekanu uměl zrobit kdejaky hňup.
Do pomlete faširky se totiž dalo narvat cokoliv a pokud to člověk nepřehaňal, nikdo to nepoznal. Proto se hospodyňe chlubily pekačem s husu, bučkem nebo kolenem, ale nikdy ne jakusik sekanu faširku.
Doba se změnila. Staři byli hotovi z teho, když vedle Masarykača otevřela prvni prodejna na pomlete mrtvoly ve sladke husce a staly se na to fronty! Takže se nemožete divit mladym, že si vzali přiklad a su hotovi z dnešni amerycke kultůry, přestože nenabizi nic než pomletu faširku ve sladke husce, zakydanu kečupem, hořčicu, tatarku nebo pokud možno směsicu všech těchto sajrajtu.
Byl sem se o vikendu podivat na cyrkusu zvanem Burgerfestyval, bo reklamy byly ve všeckych tramvajkach a zajimalo mě, kolik mladych na tu maškaradu přijde.
Tuž, cely prostor před Karolinu (pražsky Karolína), byl okupovany pětadvaceti stankama, v kerych se nabizely hamburgery stokrat jinak. Raz z bravka, raz z pštrosa, raz z telata. Věkovy pruměr 25 roku, tisicum mladym duněla do hlavy jakasik hlupa dyskotekova hudba, cpali si do hlavy husku s mletu placku za sto korun a tvařili se spokojeně.
Nerozumim temu.
Šťastna to generace…
Comments