Tito lidé selžou znova...

Aktualizace: 30. dub 2023

"On ten covid byl velice zajímavý celoplanetární pokus nikdy neviděného rozsahu. Mě na tom nejvíc poděsila rychlost omezení občanských práv a mizivý odpor proti tomu.

Myslím, že téma „Covid“, které dramaticky (a fatálněji než válka na Ukrajině) ovlivnilo celou naši společnost, podlehlo kolektivnímu vytěsnění. Tedy psychologicky vzato – vypuzení z mysli někam do podvědomí. Znamená to prakticky nulovou reflexi a hlavně sebereflexi. Čím to je? Právě tím, že dramatická většina společnosti naprosto selhala. A velká část to ví, ať už vědomě nebo podvědomě. Takže se k tomu nechce vracet.

Málokdo přizná, že selhal. Nejen jiným lidem okolo sebe, ale i sám sobě. Ta pachuť vědomí, že se nechal totálně zbláznit a byl ochoten jít za hranu toho, co považoval desítky let za samozřejmé a žádoucí, a třeba jen pasivně se podílel na legitimizaci systémového apartheidu, musí být trýznivá.

Jen silný jedinec se s pochybením umí vyrovnat a přiznat to aspoň sobě. A zejména poučit se s z toho. Ostatní to radši vytěsní z mysli a budou předstírat, že to nikdy nebylo a oni ty dva roky neexistovali.

Tito lidé selžou znova."

Spisovatel Stanislav Komárek pro Echo 24

POKUD CHCETE ZROBIT RADOST SOBĚ I AUTOROVI, POŘIĎTE SI JEHO KNIŽKU.

Nová kniha "PREZIDENTSKÉ KECY" je připravena k objednání ZDE na E-shopu Knihu chraň, nebo si o ni napsat autorovi: ladislav.vetvicka@centrum.cz

    1