top of page

Středeční větičky 08.05.2024

 
Ladik Větvička - Hovory z Lán

8. květen v dějinách:

  • V roce 1884 se narodil Harry Truman, americký prezident, který se proslavil svržením atomových bomb na Nagasaki a Hirošimu. Kromě toho proslul citátem „Je samozřejmé, že jsou jistá nebezpečí ve svobodě náboženství a svobodě slova. Popírání těchto svobod by ale bylo nebezpečnější než svobody samotné. Byla by to smrt svobody.“ V době jeho funkčního prezidentského období pak docházelo k silným represím a potlačování svobody, v období tzv. McCarthismu. Pokud vás to ve škole neučili, zeptejte se třeba Jiřího Voskovce.

  • 1945: Karl Dönitz, vůdce Třetí říše, rozhlasovým projevem vydal rozkaz k bezpodmínečné kapitulaci všech ozbrojených německých jednotek Na požadavek SSSR byl v Berlíně podepsán dodatečný protokol o bezpodmínečné kapitulaci Německa. Vinou různých průtahů, protože se čekalo na zástupce Francie (to už je u Francouzů takový zvyk, že jsou nedochvilní), byl dokument podepsán krátce před půlnocí. Vzhledem k časovému posunu, kdy v Moskvě už bylo ráno 9. května, slaví některé národy den osvobození od nacismu 9. května a jiné národy 8. května. Mimochodem, národ německý neslaví tento svátek vůbec.


iDNES: Den osvobození Protektorátu Čechy a Morava od německého nacismu otevřela iDnes titulkem, že ikonický rudoarmějec padlý rukou německého ostřelovače se účastnil i útoku na Finsko a obsazení Polska, nebyl to Rus, ale Ukrajinec, nepadl v Praze, ale na Vysočině a nezabil ho Němec, ale omyl pilota sovětského bombardéru. Předpokládám, že se brzy zjistí a zveřejní i národnost toho pilota. Pokud to tedy byl Rus.


Ambebi.ge: Zahraniční instruktoři školí účastníky shromáždění proti návrhu zákona o zahraničních agentech v Tbilisi, aby vyvolali provokace proti strážcům zákona a vyvolali v zemi chaos. Podle gruzínské bezpečnostní služby byl vypracován plán, jehož cílem je způsobit oběti na shromážděních, vyvolat občanské nepokoje a blokovat vládní budovy. Do plánu jsou podle agentury zapojeni i gruzínští bojovníci na Ukrajině.


Izvěstija: Den vítězství se pro některé země proměnil v nástroj realizace protiruské politiky . Nejaktivnější jsou v tomto směru pobaltské státy, Moldavsko a Ukrajina. V těchto státech jsou za nošení svatojiřské stuhy pronásledováni občané a v některých z nich policie zadržuje ty, kteří jen položí květiny k pomníkům sovětských osvobozujících vojáků. Já bych se těm Litevcům, Lotyšům a Estoncům ani nedivil. Oni vnímají vstup německých jednotek jako osvobození od bolševismu a vstup sovětských jednotek o čtyři roky později jako návrat k bolševismu.


Moscow Times: Jakovlev, ruský výrobce vojenských a civilních letadel a dceřiná společnost ruského státního obranného konglomerátu Rostec, se od roku 2022 úspěšně vyhýbá mezinárodním sankcím a nakupuje vojenské vybavení ze zahraničí. Jakovlev, který vyrábí stíhačky Su-30 a stíhačky Jak-130, nakoupil od roku 2022 v zahraničí vojenské vybavení za téměř 500 milionů dolarů. A čemu se divíte? Proto se přece celá válka vede, aby se manažeři vojensko průmyslového komplexu radovali, když jdou do banky pro výplatu.


Kyjevská pravda: Oligarchovi Kolomojskému, nyní ve vazbě, známému podnikateli, podezřelému z legalizace majetku získaného podvodem, sděleno podezření ze spáchání dalšího trestného činu souvisejícího s organizováním vraždy na objednávku. Podle vyšetřovatelů si oligarcha, aby se pomstil, objednal vraždu ředitele jedné z právnických společností.


Euro-Asia Daily: Někdy si i idealističtí Gruzíni připustí realitu: "Všichni si dobře uvědomují, že nás Západ na svůj trh nepustí. Vzpomeňme na dávné prohlášení Michaila Saakašviliho, jak se setkal se šejky v Emirátech a chlubil se, že Gruzie nyní bude vyvážet mandarinky a víno na místní trh. Jak se později ukázalo z oficiálních údajů, Gruzie dodala na arabský trh... 200 kilogramů mandarinek a 70 lahví vína! To znamená, že náš tehdejší nešťastný prezident vzal něco jako dárek šejkům a tento čin vyhodnotil jako vstup na trh. Podobným způsobem gruzínské výrobky pod ním „dobyly“ nejprve francouzský, poté německý a španělský trh. Škoda, že Míša neměl více času, jinak mohl "dobýt" i další trhy...






Kaj mě ještě možete najit...
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - Black Circle
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page